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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
18/12/2020 |
Actualizado : |
11/03/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
ALTIER, N.; ABREO, E. |
Afiliación : |
NORA ADRIANA ALTIER MANZINI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EDUARDO RAUL ABREO GIMENEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
One health: considerations in the International Year of Plant Health. [Una sola salud: consideraciones en el Año Internacional de la Salud Vegetal]. |
Complemento del título : |
Special Issue X Encuentro Latinoamericano y del Caribe de Biotecnología Agropecuaria; XII Simposio REDBIO Argentina. Roca, William, Ed. 12 al 15 de noviembre de 2019, Montevideo, Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay 2020, v. 24, no. NE2, Article 422. DOI: 10.31285/AGRO.24.413 |
Páginas : |
17 p |
ISSN : |
2301-1548 |
DOI : |
10.31285/AGRO.24.422 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 29 Jun. 2020 // Accepted 28 Sep. 2020 // Published 17 Dec 2020.
Comité científico editor:
Dra. Marisa López-Bilbao (INTA, Hurlingham, Provincia de Buenos Aires, Argentina); Dra. Sandra Sharry (Universidad Nacional de la Plata, La Plata, Buenos Aires, Argentina); Dra. Alicia Castillo (Investigadora Principal, Unidad de Biotecnología de INIA, Uruguay) ; Dr. Juan Izquierdo (Profesor Libre Facultad de Agronomía, Udelar, Presidente Academia Chilena Ciencias Agronómicas) ; Dr. Gerardo Gallego (Coordinador del Laboratorio de Biotecnología Vegetal del Centro Internacional de Agricultura Tropical-CIAT Cali, Colombia) ; Dra. Elizabeth Hodson (Profesora emérita de la Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá, Colombia); Dr. Paul Chavarriaga (líder de la plataforma de transformación genética y edición de genomas del Centro Internacional de Agricultura Tropical-CIAT Cali, Colombia) ; Dr. Marco Dalla-Rizza (Coordinador de la Unidad de Biotecnología, Investigador principal referente, presidente REDBIO 2016-2020). |
Contenido : |
The concept of "one health" is gaining strength at a global scale. The term summarizes a notion that has been known for more than a century: human and animal health are interdependent and linked to the ecosystems in which they coexist. In the International Year of Plant Health (2020), it is crucial that the agricultural sciences call attention for the need to consider the health of plants and their microbiome as a whole within the ?one health? concept, closely linked to the health of the soil, the environment, animals and humans. In the context of agroecological production based on the sustainable management of natural resources, integrated pest management has been promoted to reduce the use of pesticides and mitigate negative effects on human and environmental health. The combination of genetic resistance with cultural and biological control have contributed to achieving this goal. The management of the microbiome offers also the possibility of addressing plant nutritional issues and the continuum between environmental, plant, animal and human health. With its strategic plan and longterm vision, INIA plays an essential role in the generation of knowledge and technologies, acting in accordance to the one health approach. |
Palabras claves : |
ECOSYSTEM HEALTH; FOOD SAFETY AND SECURITY; HUMAN HEALTH; MICROBIOMA; MICROBIOME; SALUD AMBIENTAL; SALUD DEL SUELO; SALUD HUMANA; SEGURIDAD E INOCUIDAD ALIMENTARIA; SOIL HEALTH; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
P01 Conservación de la naturaleza y recursos de La tierra |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14877/1/Agrociencia-2020-24-422.pdf
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Marc : |
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INIA Treinta y Tres (TT) |
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
09/10/2014 |
Actualizado : |
06/07/2017 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
CARRASCO-LETELIER, L.; VÁZQUEZ, D.; D´OTTONE, F.; RESQUÍN, F.; SCOZ, R.; VILARO, F.; RODRIGUEZ, G.; VICENTE, E.; TERRA, J.A. |
Afiliación : |
LEONIDAS CARRASCO-LETELIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO AGUSTIN D´OTTONE DI LORENZO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; JOSE FERNANDO RESQUIN PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO JAVIER SCOZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; GUSTAVO ROBERTO RODRIGUEZ LAGOUTTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ ALFREDO TERRA FERNÁNDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Balance energético de cadenas agro-industriales de interés para la producción de bioenergías. |
Fecha de publicación : |
2013 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, 2013, no. 32, p. 46-50 |
Serie : |
(Revista INIA; 32) |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Palabras claves : |
CAMPO NATURAL; GENERACIÒN DE ENERGÍA. |
Thesagro : |
AGROINDUSTRIA; GENERACION DE ENERGIA. |
Asunto categoría : |
-- E21 Agroindustria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7045/1/112761050413113529.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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